Stolové hory Polsko, turistika, 21. 9. 2024

Cena: 950,- Kč zahrnuje dopravu, průvodce

Cena nezahrnuje: komplexní cestovní pojištění, vstupné do národního parku

Odjezd: 5.00 Zastávka u Brna, dále Rosice, Brno evt. další nástupní místa po trase – cesta směr Náchod – Kudowa Zdroj

Návrat: cca 22 hod opět na místa nástupu

S sebou: cestovní doklad – děti musí mít průkaz totožnosti (vlastní pas nebo jiný doklad), vhodné sportovní oblečení, prošlápnuté boty, pláštěnku, pokrývku hlavy, sluneční brýle, opalovací krém…svačinu, pití

Góry Stolowe patří k nejkrásnějším pohořím v Sudetách. Jsou jednou z nejnavštěvovanějších přírodních atraktivit Polska. Nachází se na hranicích s Českou republikou a sousedí s CHKO Broumovské stěny. Jsou tvořeny pískovcovými skalami, jejichž vrcholy jsou typicky ploché- řekněme, jako stůl 😊 Celá oblast je velmi atraktivní a dobře turisticky využitá a protíná ji hustá síť pěších turistických stezek s celkovou délkou cca 100 km.

Plánovaný program (lze upravit dle počasí):

Přejezd autobusem do městečka Karlow, které je nejlepším výchozím bodem k nejatraktivnějším částem Stolových hor – Velké Hejšovině a Bludným skalám.

Odtud si lze již zvolit varianty pěšího pochodu různé délky a náročnosti. Doporučená trasa zahrnuje okruh přes Velkou Hejšovinu a dále trasu přes Bludné skály až do lázní Kudowa zdroj. Tato trasa měří celkem cca 18 km.

Okruh přes Velkou Hejšovinu: mapa zde: https://mapy.cz/s/lodahusoke

Trasa Karlow – Bludné skály – Kudowa zdroj: mapa zde https://mapy.cz/s/demacejare

Je ale možné trasu zkrátit od cca 5 km (návštěva pouze Velké Hejšoviny) na cca 12 km (možnost projít Velkou Hejšovinu u Bludné skály a pak sejít k asfaltové cestě – bus).

Trasu je naopak možné prodloužit o cca 8 km – pokud prohlídku spojíme s návštěvou Puchaczských skal.

Den plný zážitků ve skalách můžete završit návštěvou lázeňského městečka Kudowa Zdroj. Užijte si procházku typicky lázeňským městečkem a jeho krásným parkem. A určitě si nenechejte ujít návštěvu některé z typických lázeňských kaváren, například stylovou Sissi a ochutnejte zdejší vyhlášené sladkosti.

Ceny vstupů: NP Stolové hory: dospělí 12 zl., zlevněné vstupné: 6 zl.

Komentáře jsou vypnuty.