Malá Fatra, hora Kľak, Slovensko, 28. 9. 2024

Sobota 28. září 2024

Cena 950,- Kč (zahrnuje: dopravu, průvodce)

Cena nezahrnuje: komplexní cestovní pojištění

Odjezd: 5.00 Zastávka u Brna, dále Rosice, Brno evt. další místa po trase

Příjezd: cca 22.00

Kľak je známá a fotogenická hora v nejjižnější části Lúčanské Malé Fatry poskytující nádherné výhledy na všechny světové strany. Název Kľak znamená pravděpodobně cylindr (klobouk) a tomu snad i odpovídá vizáž této hory. Další vrchol se stejným jménem – Kľak najdete také v blízké Veľké Fatře.

Na malofatranský Kľak vede několik turistických tras ze všech směrů. Nejznámější a nejvíce využívaný je výstup po žluté značce z Fačkovského sedla. Tento výstup je nejkratší a s nejmenším převýšením (4,3 km, stoupání 552 m). Navíc při pěkném počasí nabízí po cestě pěkné výhledy. Tuto variantu výstupu zvolíme i my.

Z vrcholu budeme scházet po modré značce směr Fačkov. Až do údolí za Fačkovem je to hodně z kopce, část se schází stezkou přímo kolmou na vrstevnice, pak se pěšina točí serpentinami a nakonec pokračuje po lesní cestě.

Základní trasa měří 11 km, převýšení je cca 550 m nahoru a 830 m dolů. Mapka základní trasy výstupu a sestupu: https://mapy.cz/s/dekujomama

Trasu si můžeme prodloužit o procházku kokem potoka do vesnice Rájecká Lesná, kde se nachází největší pohyblivý vyřezávaný betlém na Slovensku (https://betlehem.rajeckalesna.org/). Tato prodloužená trasa měří celkem 16 km. Mapka prodloužené varianty zde: https://mapy.cz/s/lofadobore

Komentáře jsou vypnuty.